Ska du handla en levande julgran?

Du är inte ensam om att vilja ha en levande julgran i år!

Försäljningen av julgranar har precis börjat och efterfrågan på att köpa levande julgranar har ökat så pass mycket inför i år att priset har höjts upp med en hundra lapp.
- Levande granar är på gång igen. Efterfrågan ökar för varje år, säger Per Setterqvist chef på Coop Forum i Piteå.
Förra året sålde hans butik 300 granar och i år är minst lika många beställda.
Granarna transporteras från Danmark på grund av att det finns för få julgransodlingar i Sverige.
Fler julgrans odlare vill jag se! Så slipper vi transporterna från danmark där det årligen transporteras 200 000 granar.

Hos Coop Forum i Piteå kostar granarna 300 kronor mot 250 kronor i fjol.
- På grund av stor efterfråga har våra omkostnader stigit med 55 kronor plus moms per gran. Så vi har höjt priset men våra vinstmarginaler blir ändå lite lägre än ifjol, säger Setterqvist.
 
Julgranens historik
Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna.

Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med levande ljus och godsaker som frukt och konfekt. Man hängde vanligtvis äpplen i granen för att tynga ner de grenar som ljusen satt på så att de skulle sitta rakare. Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna prydnader i papper och halm.

Från åren kring 1880 fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i de större svenska städerna. De finaste var importerade från Tyskland.Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är dock mycket gammal och tjänade till att skydda hemmet mot alla sorters onda makter och väsen. Det förekom långt tillbaka att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren.
 
Jag frågade folk i Piteå om dom använder plast eller levande gran. 
26% svarade att dom använder plastgran.
 

Emelie Andersson
Radioproduktion




Kvinnomisshandeln ökar i Sverige

På Kvinnojouren i Piteå får utsatta kvinnor hjälp med att ta sig ur våldet.

De senaste tio åren har kvinnomisshandeln ökat med 34 procent enligt Brottsförebyggande rådet. Under 2007 gjordes 26900 anmälningar.

- Jag har inte jobbat här så länge att jag kan uttala mig om utvecklingen här, men nu kan vi erbjuda boende till tre kvinnor med barn. Det fanns inte förut, säger Lena Pettersson som jobbar på Kvinnojouren i Piteå.  

- Det finns ingen tidsgräns på hur länge en kvinna få bo på akutboendet. Det beror på hur situationen ser ut. Är det hedersrelaterat våld kan det vara längre

 

- Kvinnorna som ringer har varit med om olika saker och är i olika behov av hjälp. Vi erbjuder skyddat boende, samtalsstöd och information, säger Pettersson. Vi följer även med till rättegångar, polis och sjukhus för att dokumentera skador.

Det finns även kvinnor som ringer och frågar om det är okej att tänka som de gör. Om mannen beter sig rätt när han säger och beter sig på vissa sätt.

 

Till minne av offer

Journalisten Monica Antonsson släpper i december boken ”Mia - sanningen om Gömda”. Den säger sig innehålla bevis för att Gömda inte är sann.

- Jag har bara läst de två första böckerna i serien och har inte hört om den nya. Men det är klart att det inte skulle vara bra om det skulle visa sig vara så. Det kanske påverkar kvinnor som söker hjälp, att de inte tas på lika stort allvar, säger Lena Pettersson.

 

På lördag är det ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor. Det är kvinnojouren i Piteå som är initiativtagare.

- Vi har bjudit in bland annat Manliga Nätverket, Brottsofferjouren, Röda korset och politiker. Vi ska samlas på Rådhustorget och sedan blir det ett fackeltåg genom staden. Det är till minne av de kvinnor som gått bort som offer till våldet, men även till dem som fortfarande lever under våld.

 

 

Sandra Bryntesson

Journalistik


Bo Andrée tar hand om Piteås vintervägar





Malin Niklasson
Radioproduktion

Var tog tiden vägen?

Visst är det trevligt att sätta sig ett helt gäng framför en 42 tums TV med karameller, chips och dipp samt några öl eller en stor Coca-cola. Det är väldigt mysigt att se en rulle på bio3an, där man har en kanon stor skärm att sugas in i tillsammans med en välfylld låda med smörpopcorn. Eller att bara sitta hemma kanske själv eller med någon kompis, och bara glo på allt som visas på TV.

Fast egentligen så är det en ganska dum idé att föreslå för sina vänner att man ska styra upp en lugn filmkväll för att sitta och surra och kolla på film. Själv bjuder jag upp för det hela tiden och nu kanske jag bara talar för mig själv. Men jag kan i alla fall inte sitta och prata medan jag tittar på film, jag sugs totalt in i filmen och allt annat bara försvinner. Man kan ju i och för sig sitta och surra när filmen är slut eller innan den börjar, men då har man ju ”slösat” bort ungefär 1.5 timme på att glo in i en TV-apparat istället för att verkligen umgås.

Om man går på bio så umgås man inte heller så mycket. Själva upplevelsen av publikens respons och den stora skärmen är ju så klart ett plus, men om man går dit för att ”ha någonting att göra med vännerna” så tycker jag att det är helt meningslöst!
Det går ju ändå inte att prata med varandra, då riskerar man väl att bli utkastad eller utskälld av de andra besökarna som kanske har kommit dit själv eller av exakt samma anledning för att umgås.

Efter skolan när jag kommer hem brukar jag sätta mig i köket, koka mig en kopp kaffe och kolla på TV. Jag kan ha tusentals saker att göra som att tvätta, fixa skolarbeten, ringa upp kompisar som jag lovat ringa, städa, laga mat, packa träningsväskan eller dylikt. Ändå lyckas jag inte slita ögonen ifrån programmet som jag såklart slukats in i.
Jag glömmer helt enkelt bort eller struntar i saker som måste göras och rätt som det är så har tiden runnit iväg så långt att dags/-kvälls planerna blir förstörda.
Då börjar jag istället gorma och få lite ångest över att jag inte gjort vad jag skulle ha fått gjort. Jag tror faktiskt eller hoppas kanske att jag inte är den enda som har detta problem. Nästan bestämt så tror jag nog att dem flesta har just den här mindre bra egenskapen.

Det kanske inte bara gäller TV tittande, datorn är nog också en bov i dramat. Man sätter sig framför datorn för att kolla mailen, surfa runt lite på facebook och kanske chatta lite grand. Hipps vips är klockan över midnatt och man kommer på att man har missat ett och annat på TV, tvättiden har gått förlorad och maten har bränts vid.
Min mamma sa alltid ”Om du tittar för mycket på TV så blir ögonen fyrkantiga”. Det kanske är dags att ta till sig det nu, så att man får fler saker gjorda och slipper känna att en hel dag bara har försvunnit.




Frida Grönlund
TV-Produktion

Har julhandeln kommit igång i Piteå?






Daniel Magnusson
TV-Produktion

Familjehem- ett stöd i mörkret

Det är många barn och ungdomar som inte lever i en trygg miljö därför är arbetet med familjehemmen väldigt viktigt. I Piteå bor ett femtiotal barn i familjehem men familjehemsgruppen söker ständigt nya hem.

 

Familjehem kallas den familj som tar emot ett eller flera barn i sitt hem. Vård i familjehem är idag den vanligaste vårdformen för barn och ungdomar utanför det egna hemmet. För att kunna ta emot barn måste den tilltänkta familjen genomgå en utredning.

 

Det är viktigt att familjehemmet har en stabil social situation och att det finns tid och känslomässigt utrymme att ta emot ett barn eller en tonåring i sin familj. Varje familj som vill ta emot ett barn genomgår innan placering en utredning.
- Varje placering som sker är utifrån barnets behov och vårt arbete är att matcha ihop behoven med ett passande hem. Varje hem som är utredd finns i ett resursregister, säger Brigitta Patron som jobbar som socialsekreterare på familjhemsgruppen. Men hon upplever inte att intresset för familjehem ökat genom åren.

- Under den tiden jag arbetat har jag inte upplevt en ökning. Sen har vi inte fått statistik på det men det är ett konstant intresse. Uppskattningsvis finns det cirka 60-75 familjehem i Piteå sen är antalet barn mer än familjehemmen, eftersom ibland är flera barn placerad i samma hem.


Kommunens ansvar

Det är vanligt att kommuner har familjehem i en annan kommun och innan ett barn blir placerat i ett familjehem utanför sin hemort ska ansvariga samråda med berörd kommun.
- Varje kommun måste göra en egen bedömning. Kommunerna kan ha olika erfarenheter rörande familjehem men det viktigaste är att skapa sig en egen bedömning, säger Patron.

Som familjehem får man ersättning i form av omkostnadsersättning och arvode. Arvodet är pensionsgrundande och beskattningsbart. Hur stor ersättningen blir beräknas med hänsyn till barnets ålder och behov. Piteå kommun följer de riktlinjer som Kommunförbundet utarbetat när det gäller ersättningsfrågor.
- Om det är barn med mycket svårigheter som behöver mycket stöd desto mer ersättning, säger Patron.


Barnets utveckling i centrum

Fokus ligger alltid på barnets behov och utveckling, de första två åren efter placering görs utredningar om placeringen fungerar. Enligt lag ska placeringen övervägas var sjätte månad men beroende om behov finns sker betänkandet tidigare och oftare.
- Vi lägger ju ner arbete där det behövs om barnet och familjehemmet behöver extra stöd och hjälp kan vi göra besök två till tre gånger i veckan eftersom behovet finns sen är det även viktigt att samarbetet med de biologiska föräldrarna fungerar, säger Patron.

Evelina Lestander,

Journalistik


Måndag vecka 48

Hej !

Det är måndag, vilket betyder en ny vecka...
Vi kommer att bjuda på en bra blandning av samhällsaktuella ämnen som vi hoppas
kommer att ge dig något att fundera på eller lära dig någonting.

Denna vecka är Daniel Magnusson chefredaktör och vi ser tillsammans fram emot
en späckad vecka och vi lovar att uppdatera bloggen så ofta vi kan.

MVH / PiP redaktionen
[email protected]

HOMO ELLER STRAIGHT - Ska det spela någon roll?

SVENSKA KYRKAN HAR SAGT JA, NU ÄR DET FRITT FRAM FÖR HOMOSEXUELLA ATT GIFTA SIG I KYRKAN PÅ SAMMA VILLKOR SOM FÖR HETROSEXUELLA PAR.


Jag har pratat med ett antal pitebor för att höra om deras åsikter angående homosexuella giftermål. De flesta tycker att det är en självklarhet att homosexuella ska få gifta sig i kyrkan. Men det är prästen som själv bestämmer om han vill viga dem eller inte. Det fanns naturligtvis de som sa emot.


VAD ANSER DU OM HOMOSEXUELLA GIFTERMÅL I KYRKAN?

Michael Långs, lärare på musikhögskolan:

- Homosexuella får väl gifta sig i kyrkan om de vill, de är ju som vilket hus som helst. Men jag tycker inte att det är upp till prästen att bestämma om han ska viga dem eller inte.

Hur skulle det vara om jag sa nej till att undervisa en elev på grund av sexuallitet.


Anna Nilsson, servitris, Piteå havsbad:
- Jag tycker absolut att de ska få gifta sig i kyrkan, fast det beror mycket på prästens syn om etik och moral. Samhället idag ser mer annorlunda på homosexuella än för några år sen. Så jag tycker att det är upp till prästen att avgöra.


Det var alltså i maj 2007 som Svenska kyrkan sade JA till att viga homosexuella i kyrkan.


Jag ringde Anna Wiklund, egenföretagare:
- Jag som precis har förlovat mig med min flickvän Isabelle, tycker absolut att det ska vara okej för homosexuella att få gifta sig i kyrkan. Det är nästan alla flickors dröm att vara iklädd en vit vacker brudklänning få lova sin älskade att ta henne i nöd och lust tills döden skiljer en åt. Det är traditionellt och jag förstår inte varför det ska vara någon skillnad på om man är hetro eller homosexuell. Många heterosexuella gör det för traditionens skull, inte på grund av sin tro.

De flesta idag anser alltså att det är okej för homosexuella att gifta sig i kyrkan. Av de tolv pitebor jag har frågat, har två av dem sagt att det inte är okej att homosexuella får gifta sig i kyrkan.

Frida Grönlund

Tv-produktion


Jag ska bara........

Jag ska bara vattna blommorna först, jag ska bara ringa Sara och höra hur det var på festen igår, jag ska bara, jag ska bara.

Jag frågade elever på institutionen för musik och medier i Piteå om de är så kallade "uppskjutare" när det gäller att plugga inför en tenta. Det visade sig att de flesta jag frågade var det. Endast 5 av 20 personer tar tag i sakerna och kommer igång i god tid. När man har stora måsten så blir det lätt att man skjuter upp på att ta tag i dom än att sätta sig direkt och få det överstökat så man sedan kan över gå till att tänka på annat.

Så här skrev SvD i augusti 2003:

Lyckade studier går inte att skjuta på
Enligt den amerikanska tidskriften Psychology Today skjuter en av fem personer ständigt upp saker de borde göra. Bland högskolestudenter är siffran hela 70 procent. Sådant som känns frustrerande, ångestladdat och tråkigt skjuter man gärna upp. En tentamen brukar förknippas med sådana känslor. Den kanadensiske professorn Tim Pychyl hävdar att många "uppskjutare" ofta intalar sig själva att de arbetar bättre under press. Men studier av studenter som var ute i sista minuten visar att det sällan är sant.
- När de väl tog tag i uppgiften så blev de mer positiva. De slutade beklaga sig över outnyttjad tid och inte heller hävdade de att pressen hjälpte, säger Tim Pychyl till Psychology Today. Ständiga "uppskjutare" sover sämre, har oftare ont i magen och blir lättare förkylda.
Neil Fiore, författare till boken "The now habit" (Nu-vanan), säger att den största orsaken till att personer skjuter saker framför sig är rädsla för att misslyckas.
-    De är rädda att bli betraktade som dumma. Uppskjutare blir hellre betraktade som för lata än för okunniga, säger Joseph Ferrari till tidningen.

När du bestämt dig för att börja läsa, börja direkt! Tänk på att en uppgift ofta känns svårast innan man har tagit itu med den. Skjuter du upp på att börja så ligger det och gnager bak i huvudet näst intill konstant. När man väl kommit över den första tröskeln att börja så brukar det bli roligare att arbeta och det börjar flyta på. Att sitta uppe halva natten kvällen innan tentan är inget att rekommendera. Det finns säkert flera som klarat av en tenta på detta sätt men risken finns att du glömmer allt direkt efter tentan, det kan faktiskt vara lärande som du har nytta av längre fram i kursen eller i arbetslivet.

3 tips för uppskjutare:


1. Ta bort alla moment som stör

- Stäng av tv:n och mobilen, se till att du har allt du behöver i närheten exempelvis block, penna osv. Det kan även vara bra att ha ett glas med något att dricka om du blir törstig.

2. Hitta din speciella plats

- Ha en speciell plugg plats! Att t.ex. ligga i sängen och läsa kanske inte funkar så bra. Kroppen är van med att sova i sängen vilket kan resultera i att du blir trött och till och med somnar under läsningen. Sitt vid ett skrivbord eller i ett bibliotek så kroppen vet att nu är det plugga som gäller.

3. Försök hitta motivationen
- Du kan belöna dig själv med olika saker om du t.ex. läser si och så många sidor idag eller gör en speciell uppgift. Några effektiva minuters koncentration kan vara bättre än timmar av halvhjärtad läsning! För er som vill ha mer fakta och tips så kan ni klicka in på http://www.structuredprocrastination.com/










Emelie Andersson
Radioproduktion

Sanningsbärare i tjänst

Min sanning är min. Det gäller att tänka på det när det handlar om vad som är sant eller inte. Vad som för mig är sant, kan för dig vara fel och kanske lögn.

När jag läser en bok som säger sig vara sann är det min riktlinje. Det finns alltid två sidor av varje historia.

 

”Gömda är en sann berättelse. Den är en gastkramande thriller direkt ur den svenska verkligheten.”

Detta är en del ur baksidestexten på boken ”Gömda” som är skriven av Liza Marklund och Mia Eriksson. Det är berättelsen om Mias liv. Hon träffar ”Mannen med de svarta ögonen” som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. Efter dotterns födelse blir livet svårare och tillslut lämnar hon honom och träffar en ny man. ”Mannen med de svarta ögonen” lämnar inte Mia och hennes nya familj ifred, tillslut finns inget annat alternativ än att de måste lämna Sverige för att överleva.

 

Jag har svårt att tänka mig att någon lämnas oberörd av Mias berättelse. Men i bakhuvudet finns tanken på att det är en bok och jag kan inte låta bli att undra hur mycket som är utbroderat. Men, hennes sanning är hennes sanning.

När jag läser boken kan jag inte låta bli att undra var hon kommer ifrån, hur ”Mannen med de svarta ögonen” ser ut. Hur människorna som känner Mia reagerat på boken.

Skrämmande är det faktum att det finns väldigt många människor som tror sig veta vem Mia är. Hur många kvinnor finns det som delar Mias öde?

 

För några veckor sedan snubblade jag av en slump in på en blogg som skrivs av en journalist som i december släpper en bok. Inget märkvärdigt med det, hon är inte den första journalist som skrivit en bok och absolut inte sista att göra det.

Det intressanta med Monica Antonssons bok är att den sägs innehålla bevis för att ”Gömda” är falsk.

”Mia - sanningen om Gömda” har fått starka reaktioner i bloggar och olika diskussionsforum. På internetsidan Familjeliv pågår det många olika diskussionstrådar om den kommande boken.

 

 

Min undran är var media håller hus? Sydsvenskan och Weekenbladet har haft varsin artikel om ämnet för några dagar sedan, men de stora medierna är tysta. Finns det inte ett stort allmän intresse i att en av Sveriges största journalister anklagas för att ljuga i en bok som säger sig vara sann?

En bok som gett misshandlade kvinnor hopp om att det kan lösa sig.

Jag ser framemot boken, efter att ha följt med i Antonssons blogg verkar det som om det finns mycket som kommer att ställa till oreda.

 

Men det ger också en bitter smak i munnen. Om det nu skulle visa sig att sanningen om Mia är falsk, vad kommer att hända?

De berörda i boken, de som tagit kontakt med Antonsson för att få fram sin sanning, får sin upprättelse.

Men vad kommer att hända med de misshandlade kvinnorna som söker hjälp. Kommer detta att påverka kvinnojourer och dylikt negativt?

 

Vad som än kommer att ske när de två olika böckerna jämförs hoppas jag att pengar inte är den bakomliggande orsaken till att skriva en bok och marknadsföra den som sann. En bok som vänt upp och ner på oskyldigas liv.

 

Sandra Bryntesson

Journalistik


Sand eller Salt?




Daniel Magnusson
TV-Produktion


Debatt om en eventuell FruGårMan skylt


Malin Niklasson
Radioproduktion

Krönika: Är aporna smartare än oss?

Är inte människan en väldigt smart varelse, smartare än aporna? Kanske är det tvärtom - aporna som är smartare än oss, just för de aldrig slagits av idén att låsa in människor i ett hus i över 100 dagar.


Det finns säkert flera av er som kommit på att jag syftar på dokusåpan Big Brother. Där ett antal deltagare bor instängda i ett specialbyggt tv-övervakat hus med ingen eller ytterst liten kontakt med den yttre världen under några månader. Som delatagre går det hela ut på att inte bli utröstad ur programmet och till slut stå som segrare av Big Brother. Den svenska upplagan av Big Brother har hittills sänts fem gånger. 2006 års säsong hade de högsta tittarsiffrorna hittills med ett genomsnitt på ca 250 000 tittare och runt 800 000 såg finalen av programmet. Jessica Lindgren från Kalmar i tillslut som segare.


För att komma tillbaka lite till ämnet, hur smart blir man inne i huset? Ta till exempel vinnaren Jessica Lindgren, numera Cabezas, som skapade heta rubriker. Hon upplevde eldig romantik med Robin, skallade Anton, kastade en flaska efter norska Carina och örfilade mjukisen Muffe med mycket mera. Hon och Robin Persson förlovade sig inne i huset och planerade även att gifta sig. Låter det speciellt smart? Jag skulle påstå att det inte är så. De kände inte varandra speciellt väl efter så kort tid, men kanske blir man desperat när man är inlåst med massor av nya människor? Killarna som kommer in i huset är vältränade, förutom någon stackare somd e atgit in på grund av ett annorlunda utseende. Tjejerna är glamourmodeller och ja, ni kan ju föreställa er hur deras kroppar ser ut...Det är nästan så att jag inte kan klandra henne för att hon hade tre sexpartners inne i huset. 

Men hur mycket vinklar egentligen TV deras personligheter? Är tjejerna med blont hår och stora bröst verkligen så korkade som det framstås i Big Brother, eller framställs de så för att det utseendet anses tillhöra en korkad personlighet? Det kanske rent utav ses som underhållning att titta på en korkad snygg tjej? Det var också en hel del tittare som klagade på serien, om att det var så dumma personer som släpptes in i huset och så vidare. Men de människor som klagade på det då, var dom inte smarta nog att byta tv-kanal själva? Efter att Jessica vunnit pengapotten på 1 miljon kronor investerade hon i ett par nya (stora) bröst som enlig mig inte alls passade in på hennes smala kropp. Efter dokusåpan flyttade Jessica till Spanien där hon träffade sin nuvarande man. Att hennes föräldrar var med i Jehovasvittnen är det kanske inte många som vet om. Jessica gjorde nästan allt man inte bör göra som medlem i Jehovasvittnen. Men nu, efter att hon kommit ut ur huset, skaffat man och blivit gravid sa hon till tidningen Klick! "Jag ska bli mamma och vill leva ett rent liv. Och Svenska kyrkan följer ju inte Bibeln".


Kanske lyckades hon tänka över sitt handlande inne i Big Brother huset och har nu bestämt sig för att leva ett rent liv och utan att kasta ölflaskor. Så big brother kanske för något bra med sig? Många av hennes fans undrar vart Jessica egentligen tagit vägen, kanske vill hon numera just leva det rena livet tillsammans med sin familj långt bortifrån alla tv-kameror och skvallermagasin.



Emelie Andersson,
Radioproduktion

Information och bilder ifrån kommunfullmäktige, 17 november 2008.

Information och bilder i från gårdagens kommunfullmäktige i Piteå stadshus.

En satsning på 7 miljoner eller ej?

Det ska arrangeras skid SM i Piteå år 2010 på Vallsberget.

Ett förslag var att man skulle göra en satsning på 7 miljoner kronor på Vallsberget. Inte enbart för att det ska arrangeras skid SM utan för att många delar redan är gamla och slitna. Det som bland annat behövs är ett nytt hårt underlag och sedan konstsnö med tanke på att vårt klimat kan spöka lite så finns det kanske ingen snö vissa dagar under vinterperioden.

Vänsterpartiet ville dock dra ner satsningen till 4 miljoner kronor. Men nu blev det alltså 7 miljoner kronor till att rusta upp anläggningen.

Kristdemokraterna tycker "Ska man satsa kan man göra det på engång och hoppas att det håller i sig."

Skid SM drar även in pengar, miljöpartiets representant hade räknat och kommit fram till att skid SM kommer dra in ca 2 till 3 miljoner kronor på besökare som behöver boende, mat och dylikt.

Sedan får vi inte glömma att det blir en attraktions kraft för Piteå att ha ett nytt och fräsch vallsberg!


50 miljoner kronor för att flytta biblioteket

Att flytta Piteås bibliotek mer centralt har diskuterats i två år. Målet är att öka spontan besöken. Haken hänger på att det kostar 50 miljoner kronor att flytta biblioteket som det dessutom inte är några fel på, förutom just placeringen.

Om biblioteket låg närmre centrum tror dom att antalet spontan besök kommer att öka.

De vill försöka samla kultur och handel för att de berikar varandra.

I denna motion framgår det också att dem vill samlokalisera bibliotek och konsthall.

Enligt miljöpartiet blir biblioteket ingen mötesplats funktion där det ligger nu. Att levnads göra biblioteket vore att flytta det till centrum.




Politiker samlade till kommunfullmäktiges möte.


Åskådare ifrån Musikhögskolan.


Ordförande och sekreterare.


Politiker i diskussion.


En av de lampor som prydde salen.





Text: Emelie Andersson
Foto: Malin Niklasson

Europavalet - så fungerar det

I juni 2009 sker ett viktigt och betydelsefullt val till Europaparlamentet. Men trots valets betydelse är det många som inte röstar och saknar kunskap om hur valet fungerar.

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda organ, mellan den 10- 13 juni 2009 är det återigen dags för val. Medborgarna i medlemsländerna ska välja sin representant till parlamentet. Parlamentets ledamöter har till uppgift att företräda medborgarna i medlemsländerna. Valet genomförs var femte år och varje medlemsland ansvarar över hur valet ska genomföras. Sverige har valt ett liknande valsystem som använts vid riksdagsvalet, skillnaden är att Sverige räknas som en enda stor valkrets.

I Europaparlamentet har Sverige 19 mandat och dessa fördelas efter personröster.


Lågt valdeltagande

Vid förra valet 2004 var valdeltagande lågt, endast 46 procent av EU-medborgarna valde att utnyttja sin röst. Sedan allmänna och direkta val infördes har utvecklingen varit nedgående, vid första valet 1979 röstade 69 procent av EU-medborgarna. I Sverige var valdeltagande bland de lägsta i hela Europa, endast 38 procent av svenska befolkningen valde att rösta.


Europe Direkt

För att öka kunskapen och intresset för europeiska unionen startades Europe Direkt.

Det började med en e-posttjänst 1996 men har med tiden utvecklats. Idag kan varje medborgare i EU få hjälp med sina frågor via ett gratis telefonnummer som fungerar överallt i Europa, de som svarar är kontaktcentrumets flerspråkiga personal som sitter i Bryssel. Men Europe Direkt finns även lokalt där invånare kan få svar på sina frågor och ta del av material från Europeiska unionen. Kontoren är fördelade från Ystad i söder till Luleå i norr.

I Luleå har länsstyrelsen huvudansvaret, det övergripande målet är att ge ökad information till Norrbottens invånare om Europeiska unionens olika verksamheter och hur de påverkar vardags- och arbetslivet.


 


Evelina Lestander
Journalistik


Måndag vecka 47

Hej !

Det är måndag, vilket betyder en ny vecka...
Vi kommer att bjuda på en bra blandning av samhällsaktuella ämnen som vi hoppas
kommer att ge dig något att fundera på eller lära dig någonting.

Denna vecka är Evelina Lestander chefredaktör och vi ser tillsammans fram emot
en späckad vecka och vi lovar att uppdatera bloggen så ofta vi kan.

MVH / PiP redaktionen
[email protected]



Skolmaten behöver ny lag

Skolmatsfrågan är väldigt aktuell just nu efter Bert Karlssons programserie ”Matakuten.” Där har han tillsammans med tre erkända kockar rest runt i Sverige och synat skolmaten. Kommer detta att ge någon effekt eller kommer det sakta men säkert försvinna ur folkets medvetande?

I Sverige har vi haft fria skolluncher sen 1946 och skolmatserveringen lagstadgades 1997. För- och grundskolor blev då, enligt lag, skyldiga att servera sina elever en avgiftsfri måltid.

I regeringens proposition 1997/98:6 går det att läsa:

”Det är lika viktigt i dag som tidigare, att eleverna får ett näringsriktigt mål mitt på dagen för att de skall kunna vara aktiva och ta till sig kunskaper under resten av dagen.”

Det finns inte någon lag som säger vilka resurser som en kommun ska satsa på måltidverksamheten. Därför råder det stora skillnader i Sveriges 290 kommuner, det är även skillnader på skolor i samma kommun. En skollunch kostar från 4 - 13 kr/elev.

Kostchefernas branschförening Kost och Näring och Bert Karlsson vill ha en lagstiftning på en lägsta nivå för skolmaten. Detta för att undvika orättvisorna mellan rika och fattiga kommuner, men de vill även att maten ska uppfylla Livsmedelsverkets rekommendationer.

Livsmedelsverket ger råd som är övergripande vägledning, stöd och förslag till hur det kan arbetas för bra matvanor i skolan. Men det upp till varje kommun, skola och personalgrupp att själv bestämma hur de vill arbeta för att främja matvanor.

Den engelske kocken Jamie Olivers program ” Jamie's School Dinners”, där han visade på bristerna i den engelska skolmaten, fick den dåvarande premiärministern Tony Blair att lova att han skulle förbättra situationen. Bland annat förbjöds skolorna att servera viss snabbmat.

Kanske att ”Matakuten” får våra makthavare att vakna upp och vilja förändra till det bättre.



Sandra Bryntesson
Journalistik


Piteborna är duktiga på att återvinna sina batterier

Medvetenheten om att samla in gamla batterier till en återvinningsstation blir allt bättre i hela Sverige. Det visar en studie som Nordisk Media Analys (NMA) har gjort på uppdrag av organisationen Batterinsamlingen. 86 procent av de 2700 tillfrågade personerna svarar att batterier är det som påverkar miljön mest, trots detta slänger många sina batterier i soporna.



3000 ton batterier säljs varje år i Sverige, varav cirka tio procent av dessa är miljöfarliga. Batterierna som slängs i soporna kan sprida exempelvis kvicksilver som påverkar vår miljö mycket negativt och kan orsaka stora skador på det centrala nervsystemet. Bäst på att sortera batterierna är Dalarnas län och sämst är invånarna i Södermanlands län. Det är även den yngre generationen i landet som slarvar, bara 50 procent av de personer i åldern 18 till 30 år svarar att de lämnar sina batterier till återvinning. I Norrbottens län finns en mycket positiv förståelse, 83 procent svarar att de är medvetna om att återvinningen av batterier har en stor påverkan på miljön. Glädjande är att 63 procent av invånarna svarar att de alltid lämnar in lösa och inbyggda batterier. Det som är oroväckande i undersökningen är statistiken över hur många som säger sig inte ha tillräckligt med information och kunskap om vart batterierna ska slängas. Terese Zetterman, kommunikationsansvarig på Batteriinsamlingen får många samtal angående vart den närmaste återvinningscentralen där man bor finns. Hon tror att just detta är en bidragande orsak till varför det fortfarande slängs så många miljöfarliga batterier i soporna.
- Vår undersökning visar tydligt på att befolkningen är väl medvetna om batteriernas inverkan, men att information saknas om vart man slänger dem för att inte skada miljön, vilket är beklagande. Jag tror att det är därför som mycket slarv görs bland familjerna, hade man fått bättre information skulle det säkerligen underlätta.
Batterinsamlingen har nu skapat en ny funktion på sin hemsida där man enkelt kan söka efter närmaste batteriholk, med detta hoppas de kunna förbättra sorteringen ytterliggare. Kontaka din kommun för att få mer information om närmaste återvinningscentral.

Malin Niklasson
Radioproduktion

Nu får gurkan vara sned




Frida Grönlund
TV-Produktion

Krönika: Nyhet till varje pris?

Nyheter är något vi människor dagligen kommer kontakt med oavsett om vi vill. Det finns ett behov av nyheter i samhället men till vilket pris förmedlas nyheter? Jag studerar till journalist, sedan jag börjat studera har mitt synsätt på dagstidningar och kvällspressen ändrats.

När jag nyss hade påbörjat min utbildning köpte jag ett nummer av Aftonbladet. Jag brukar annars inte köpa Aftonbladet, men detta nummer var speciellt. Hela förstasidan täcktes av ett foto på en man, med en rubrik som stod ut ”Han kan köra ihjäl dig - när som helst” Artikeln handlade om Kent Strid som är dömd för rattfylla 48 gånger. I artikeln framgår det att han under lång tid haft problem. Han beskrivs som ett av Sveriges värsta rattfyllo. Jag läste artikeln och tänkte inte mer på det, tills min lärare tog upp det som exempel på en lektion. Först då reagerade jag på bilden och rubriken och skämdes eftersom jag köpt det numret.

Jag funderar hur Aftonbladet har diskuterat när de beslutat om att skriva en sådan rubrik. Jag kan inte låta bli att tänka på anhöriga till Kent Strid som får se denna förstasida. Jag tycker att Kent Strids livsöde ska berättas, men hänsyn till anhöriga måste tas. Journalister har en makt. En makt som de måste kunna hantera. Journalister ska vara opartiska och sakliga och ta hänsyn till de etniska reglerna. Men finns det en opartisk och objektiv journalistik? Svar nej, innan en journalist påbörjar en artikel finns det frågor som ska besvaras som exempel, finns det ett allmänt intresse? Hur ska detta berättas? Vilken vinkel ska artikeln ha? All journalistik baseras på val där journalisten ståndpunkt spelar roll.

Är en nyhet så viktig att flera människors liv ska ändras för all tid. Behöver svenska folket veta namnet på den misstänkta mördaren? Kan en namnpublicering vara berättigad om den misstänkta mördaren sitter på en viktig position i samhället? Journalistiken måste ha någon gräns. Allt kan inte handla om att sälja lösnummer eller få mest tittarsiffror. Journalister ska berätta om orättvisor i samhället och kanske påverka samhället till det bättre.


Av: Evelina Lestander,
Journalistik.

Sned eller Rak EU?



Daniel Magnusson
TV-Produktion


Välkommen

P.I.P
PÅVERKANDE I PITE(Å)

Här kommer det snart att vara fullt av spännande artiklar, filmklipp och ljudklipp. 



Håll till godo !



Hälsningar Pip-redaktionen 
[email protected]

RSS 2.0