Krönika: Är aporna smartare än oss?

Är inte människan en väldigt smart varelse, smartare än aporna? Kanske är det tvärtom - aporna som är smartare än oss, just för de aldrig slagits av idén att låsa in människor i ett hus i över 100 dagar.


Det finns säkert flera av er som kommit på att jag syftar på dokusåpan Big Brother. Där ett antal deltagare bor instängda i ett specialbyggt tv-övervakat hus med ingen eller ytterst liten kontakt med den yttre världen under några månader. Som delatagre går det hela ut på att inte bli utröstad ur programmet och till slut stå som segrare av Big Brother. Den svenska upplagan av Big Brother har hittills sänts fem gånger. 2006 års säsong hade de högsta tittarsiffrorna hittills med ett genomsnitt på ca 250 000 tittare och runt 800 000 såg finalen av programmet. Jessica Lindgren från Kalmar i tillslut som segare.


För att komma tillbaka lite till ämnet, hur smart blir man inne i huset? Ta till exempel vinnaren Jessica Lindgren, numera Cabezas, som skapade heta rubriker. Hon upplevde eldig romantik med Robin, skallade Anton, kastade en flaska efter norska Carina och örfilade mjukisen Muffe med mycket mera. Hon och Robin Persson förlovade sig inne i huset och planerade även att gifta sig. Låter det speciellt smart? Jag skulle påstå att det inte är så. De kände inte varandra speciellt väl efter så kort tid, men kanske blir man desperat när man är inlåst med massor av nya människor? Killarna som kommer in i huset är vältränade, förutom någon stackare somd e atgit in på grund av ett annorlunda utseende. Tjejerna är glamourmodeller och ja, ni kan ju föreställa er hur deras kroppar ser ut...Det är nästan så att jag inte kan klandra henne för att hon hade tre sexpartners inne i huset. 

Men hur mycket vinklar egentligen TV deras personligheter? Är tjejerna med blont hår och stora bröst verkligen så korkade som det framstås i Big Brother, eller framställs de så för att det utseendet anses tillhöra en korkad personlighet? Det kanske rent utav ses som underhållning att titta på en korkad snygg tjej? Det var också en hel del tittare som klagade på serien, om att det var så dumma personer som släpptes in i huset och så vidare. Men de människor som klagade på det då, var dom inte smarta nog att byta tv-kanal själva? Efter att Jessica vunnit pengapotten på 1 miljon kronor investerade hon i ett par nya (stora) bröst som enlig mig inte alls passade in på hennes smala kropp. Efter dokusåpan flyttade Jessica till Spanien där hon träffade sin nuvarande man. Att hennes föräldrar var med i Jehovasvittnen är det kanske inte många som vet om. Jessica gjorde nästan allt man inte bör göra som medlem i Jehovasvittnen. Men nu, efter att hon kommit ut ur huset, skaffat man och blivit gravid sa hon till tidningen Klick! "Jag ska bli mamma och vill leva ett rent liv. Och Svenska kyrkan följer ju inte Bibeln".


Kanske lyckades hon tänka över sitt handlande inne i Big Brother huset och har nu bestämt sig för att leva ett rent liv och utan att kasta ölflaskor. Så big brother kanske för något bra med sig? Många av hennes fans undrar vart Jessica egentligen tagit vägen, kanske vill hon numera just leva det rena livet tillsammans med sin familj långt bortifrån alla tv-kameror och skvallermagasin.



Emelie Andersson,
Radioproduktion

Kommentarer
Postat av: Patrik

Ja dessa såpor engagerar. Att få tjuvkika på det mest privata och beklaga sig över andras beteende verkar vara nåt ständigt är aktuellt.



/p

2008-11-23 @ 17:12:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0