Jag ska bara........

Jag ska bara vattna blommorna först, jag ska bara ringa Sara och höra hur det var på festen igår, jag ska bara, jag ska bara.

Jag frågade elever på institutionen för musik och medier i Piteå om de är så kallade "uppskjutare" när det gäller att plugga inför en tenta. Det visade sig att de flesta jag frågade var det. Endast 5 av 20 personer tar tag i sakerna och kommer igång i god tid. När man har stora måsten så blir det lätt att man skjuter upp på att ta tag i dom än att sätta sig direkt och få det överstökat så man sedan kan över gå till att tänka på annat.

Så här skrev SvD i augusti 2003:

Lyckade studier går inte att skjuta på
Enligt den amerikanska tidskriften Psychology Today skjuter en av fem personer ständigt upp saker de borde göra. Bland högskolestudenter är siffran hela 70 procent. Sådant som känns frustrerande, ångestladdat och tråkigt skjuter man gärna upp. En tentamen brukar förknippas med sådana känslor. Den kanadensiske professorn Tim Pychyl hävdar att många "uppskjutare" ofta intalar sig själva att de arbetar bättre under press. Men studier av studenter som var ute i sista minuten visar att det sällan är sant.
- När de väl tog tag i uppgiften så blev de mer positiva. De slutade beklaga sig över outnyttjad tid och inte heller hävdade de att pressen hjälpte, säger Tim Pychyl till Psychology Today. Ständiga "uppskjutare" sover sämre, har oftare ont i magen och blir lättare förkylda.
Neil Fiore, författare till boken "The now habit" (Nu-vanan), säger att den största orsaken till att personer skjuter saker framför sig är rädsla för att misslyckas.
-    De är rädda att bli betraktade som dumma. Uppskjutare blir hellre betraktade som för lata än för okunniga, säger Joseph Ferrari till tidningen.

När du bestämt dig för att börja läsa, börja direkt! Tänk på att en uppgift ofta känns svårast innan man har tagit itu med den. Skjuter du upp på att börja så ligger det och gnager bak i huvudet näst intill konstant. När man väl kommit över den första tröskeln att börja så brukar det bli roligare att arbeta och det börjar flyta på. Att sitta uppe halva natten kvällen innan tentan är inget att rekommendera. Det finns säkert flera som klarat av en tenta på detta sätt men risken finns att du glömmer allt direkt efter tentan, det kan faktiskt vara lärande som du har nytta av längre fram i kursen eller i arbetslivet.

3 tips för uppskjutare:


1. Ta bort alla moment som stör

- Stäng av tv:n och mobilen, se till att du har allt du behöver i närheten exempelvis block, penna osv. Det kan även vara bra att ha ett glas med något att dricka om du blir törstig.

2. Hitta din speciella plats

- Ha en speciell plugg plats! Att t.ex. ligga i sängen och läsa kanske inte funkar så bra. Kroppen är van med att sova i sängen vilket kan resultera i att du blir trött och till och med somnar under läsningen. Sitt vid ett skrivbord eller i ett bibliotek så kroppen vet att nu är det plugga som gäller.

3. Försök hitta motivationen
- Du kan belöna dig själv med olika saker om du t.ex. läser si och så många sidor idag eller gör en speciell uppgift. Några effektiva minuters koncentration kan vara bättre än timmar av halvhjärtad läsning! För er som vill ha mer fakta och tips så kan ni klicka in på http://www.structuredprocrastination.com/










Emelie Andersson
Radioproduktion

Kommentarer
Postat av: Kristina

Intressant läsning! :)

2008-11-23 @ 21:56:23
URL: http://malinokristina.blogg.se/
Postat av: Patrik

Tror du träffar en del ömma tår här... :-)



/p

2008-11-24 @ 00:27:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0