Kvinnomisshandeln ökar i Sverige

På Kvinnojouren i Piteå får utsatta kvinnor hjälp med att ta sig ur våldet.

De senaste tio åren har kvinnomisshandeln ökat med 34 procent enligt Brottsförebyggande rådet. Under 2007 gjordes 26900 anmälningar.

- Jag har inte jobbat här så länge att jag kan uttala mig om utvecklingen här, men nu kan vi erbjuda boende till tre kvinnor med barn. Det fanns inte förut, säger Lena Pettersson som jobbar på Kvinnojouren i Piteå.  

- Det finns ingen tidsgräns på hur länge en kvinna få bo på akutboendet. Det beror på hur situationen ser ut. Är det hedersrelaterat våld kan det vara längre

 

- Kvinnorna som ringer har varit med om olika saker och är i olika behov av hjälp. Vi erbjuder skyddat boende, samtalsstöd och information, säger Pettersson. Vi följer även med till rättegångar, polis och sjukhus för att dokumentera skador.

Det finns även kvinnor som ringer och frågar om det är okej att tänka som de gör. Om mannen beter sig rätt när han säger och beter sig på vissa sätt.

 

Till minne av offer

Journalisten Monica Antonsson släpper i december boken ”Mia - sanningen om Gömda”. Den säger sig innehålla bevis för att Gömda inte är sann.

- Jag har bara läst de två första böckerna i serien och har inte hört om den nya. Men det är klart att det inte skulle vara bra om det skulle visa sig vara så. Det kanske påverkar kvinnor som söker hjälp, att de inte tas på lika stort allvar, säger Lena Pettersson.

 

På lördag är det ljusmanifestation mot mäns våld mot kvinnor. Det är kvinnojouren i Piteå som är initiativtagare.

- Vi har bjudit in bland annat Manliga Nätverket, Brottsofferjouren, Röda korset och politiker. Vi ska samlas på Rådhustorget och sedan blir det ett fackeltåg genom staden. Det är till minne av de kvinnor som gått bort som offer till våldet, men även till dem som fortfarande lever under våld.

 

 

Sandra Bryntesson

Journalistik


Kommentarer
Postat av: Patrik

Viktigt ämne och bra artikel.



/p

2008-11-30 @ 22:22:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0