Europavalet - så fungerar det

I juni 2009 sker ett viktigt och betydelsefullt val till Europaparlamentet. Men trots valets betydelse är det många som inte röstar och saknar kunskap om hur valet fungerar.

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda organ, mellan den 10- 13 juni 2009 är det återigen dags för val. Medborgarna i medlemsländerna ska välja sin representant till parlamentet. Parlamentets ledamöter har till uppgift att företräda medborgarna i medlemsländerna. Valet genomförs var femte år och varje medlemsland ansvarar över hur valet ska genomföras. Sverige har valt ett liknande valsystem som använts vid riksdagsvalet, skillnaden är att Sverige räknas som en enda stor valkrets.

I Europaparlamentet har Sverige 19 mandat och dessa fördelas efter personröster.


Lågt valdeltagande

Vid förra valet 2004 var valdeltagande lågt, endast 46 procent av EU-medborgarna valde att utnyttja sin röst. Sedan allmänna och direkta val infördes har utvecklingen varit nedgående, vid första valet 1979 röstade 69 procent av EU-medborgarna. I Sverige var valdeltagande bland de lägsta i hela Europa, endast 38 procent av svenska befolkningen valde att rösta.


Europe Direkt

För att öka kunskapen och intresset för europeiska unionen startades Europe Direkt.

Det började med en e-posttjänst 1996 men har med tiden utvecklats. Idag kan varje medborgare i EU få hjälp med sina frågor via ett gratis telefonnummer som fungerar överallt i Europa, de som svarar är kontaktcentrumets flerspråkiga personal som sitter i Bryssel. Men Europe Direkt finns även lokalt där invånare kan få svar på sina frågor och ta del av material från Europeiska unionen. Kontoren är fördelade från Ystad i söder till Luleå i norr.

I Luleå har länsstyrelsen huvudansvaret, det övergripande målet är att ge ökad information till Norrbottens invånare om Europeiska unionens olika verksamheter och hur de påverkar vardags- och arbetslivet.


 


Evelina Lestander
Journalistik


Kommentarer
Postat av: Erica B

Bra artikel Evelina! Faktiskt precis vad jag behövde, jag ska ju till viss del arbeta med Eu parlamentsvalet som är nästa år på min praktikplats. Tack för bra info!



/Erica

2008-11-19 @ 19:59:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0