Familjehem- ett stöd i mörkret

Det är många barn och ungdomar som inte lever i en trygg miljö därför är arbetet med familjehemmen väldigt viktigt. I Piteå bor ett femtiotal barn i familjehem men familjehemsgruppen söker ständigt nya hem.

 

Familjehem kallas den familj som tar emot ett eller flera barn i sitt hem. Vård i familjehem är idag den vanligaste vårdformen för barn och ungdomar utanför det egna hemmet. För att kunna ta emot barn måste den tilltänkta familjen genomgå en utredning.

 

Det är viktigt att familjehemmet har en stabil social situation och att det finns tid och känslomässigt utrymme att ta emot ett barn eller en tonåring i sin familj. Varje familj som vill ta emot ett barn genomgår innan placering en utredning.
- Varje placering som sker är utifrån barnets behov och vårt arbete är att matcha ihop behoven med ett passande hem. Varje hem som är utredd finns i ett resursregister, säger Brigitta Patron som jobbar som socialsekreterare på familjhemsgruppen. Men hon upplever inte att intresset för familjehem ökat genom åren.

- Under den tiden jag arbetat har jag inte upplevt en ökning. Sen har vi inte fått statistik på det men det är ett konstant intresse. Uppskattningsvis finns det cirka 60-75 familjehem i Piteå sen är antalet barn mer än familjehemmen, eftersom ibland är flera barn placerad i samma hem.


Kommunens ansvar

Det är vanligt att kommuner har familjehem i en annan kommun och innan ett barn blir placerat i ett familjehem utanför sin hemort ska ansvariga samråda med berörd kommun.
- Varje kommun måste göra en egen bedömning. Kommunerna kan ha olika erfarenheter rörande familjehem men det viktigaste är att skapa sig en egen bedömning, säger Patron.

Som familjehem får man ersättning i form av omkostnadsersättning och arvode. Arvodet är pensionsgrundande och beskattningsbart. Hur stor ersättningen blir beräknas med hänsyn till barnets ålder och behov. Piteå kommun följer de riktlinjer som Kommunförbundet utarbetat när det gäller ersättningsfrågor.
- Om det är barn med mycket svårigheter som behöver mycket stöd desto mer ersättning, säger Patron.


Barnets utveckling i centrum

Fokus ligger alltid på barnets behov och utveckling, de första två åren efter placering görs utredningar om placeringen fungerar. Enligt lag ska placeringen övervägas var sjätte månad men beroende om behov finns sker betänkandet tidigare och oftare.
- Vi lägger ju ner arbete där det behövs om barnet och familjehemmet behöver extra stöd och hjälp kan vi göra besök två till tre gånger i veckan eftersom behovet finns sen är det även viktigt att samarbetet med de biologiska föräldrarna fungerar, säger Patron.

Evelina Lestander,

Journalistik


Kommentarer
Postat av: Patrik

Intressant. och en viktig grej som det inte står så ofta om.



/p

2008-11-30 @ 22:01:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0