Piteborna är duktiga på att återvinna sina batterier

Medvetenheten om att samla in gamla batterier till en återvinningsstation blir allt bättre i hela Sverige. Det visar en studie som Nordisk Media Analys (NMA) har gjort på uppdrag av organisationen Batterinsamlingen. 86 procent av de 2700 tillfrågade personerna svarar att batterier är det som påverkar miljön mest, trots detta slänger många sina batterier i soporna.



3000 ton batterier säljs varje år i Sverige, varav cirka tio procent av dessa är miljöfarliga. Batterierna som slängs i soporna kan sprida exempelvis kvicksilver som påverkar vår miljö mycket negativt och kan orsaka stora skador på det centrala nervsystemet. Bäst på att sortera batterierna är Dalarnas län och sämst är invånarna i Södermanlands län. Det är även den yngre generationen i landet som slarvar, bara 50 procent av de personer i åldern 18 till 30 år svarar att de lämnar sina batterier till återvinning. I Norrbottens län finns en mycket positiv förståelse, 83 procent svarar att de är medvetna om att återvinningen av batterier har en stor påverkan på miljön. Glädjande är att 63 procent av invånarna svarar att de alltid lämnar in lösa och inbyggda batterier. Det som är oroväckande i undersökningen är statistiken över hur många som säger sig inte ha tillräckligt med information och kunskap om vart batterierna ska slängas. Terese Zetterman, kommunikationsansvarig på Batteriinsamlingen får många samtal angående vart den närmaste återvinningscentralen där man bor finns. Hon tror att just detta är en bidragande orsak till varför det fortfarande slängs så många miljöfarliga batterier i soporna.
- Vår undersökning visar tydligt på att befolkningen är väl medvetna om batteriernas inverkan, men att information saknas om vart man slänger dem för att inte skada miljön, vilket är beklagande. Jag tror att det är därför som mycket slarv görs bland familjerna, hade man fått bättre information skulle det säkerligen underlätta.
Batterinsamlingen har nu skapat en ny funktion på sin hemsida där man enkelt kan söka efter närmaste batteriholk, med detta hoppas de kunna förbättra sorteringen ytterliggare. Kontaka din kommun för att få mer information om närmaste återvinningscentral.

Malin Niklasson
Radioproduktion

Kommentarer
Postat av: Kristina

Bra skriven text Malin! :)

2008-11-16 @ 11:36:25
URL: http://malinokristina.blogg.se/
Postat av: Patrik

Kul grej. Men varför är de så dåliga i Södermanland? Dvs vad är det som gör att det skiljer sig åt mellan länen?



/p

2008-11-16 @ 21:10:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0