Ut med det gamla, in med det nya

I förra veckan kunde ni läsa om att glödlampan skall bort, och att man istället finner lågenergilampor och halogenlampor i varuhyllorna. Nu finns även ledlampan, Lysdiod (Light Emitting Diode) en ny teknik och som har längre ljustimmar.

Lampan har funnits sen mitten av 1920-talet men fortsätter att utvecklas och förbättras. En glödlampa har en brinntid på ca 1000 timmar, lågenergilampan har på ca 15 000 timmar. Fördelen med ledlampan är att den har en brinntid på hela 100 000 timmar. Lysdioder kan man hitta i många vardagsapplikationer, till exempel i instrumentbrädan hos bilar, i displayer på mobiltelefoner, i nödutgångsskyltar och fickdatorer.
Lampan innehåller heller inte några miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver, och har lägre energiförbrukning än glödlampor och lågenergilampor.
Nackdelen med ledlampan är att den är känslig för värme men förhoppningsvis så kan man ordna det med tekniken idag.

Jag frågade två pitebor, nämligen min mor och far om vad dom tyckte om denna ledlampa.
Monica Lövgren Grönlund
- Ja, inte vet jag. Sänker dom priset på ledlamporna så tror jag att de blir stora konkurenter för både glödlampan och halogenlampan, kanske även lågenergilampan.

Sören Grönlund
- Jag tror på lampan, utveckligen sker snabbt och ledlampan har väldigt lång livslängd, 50-300 000 timmar. Det är lite mer än en glödlampa.
Sen, det där med att folk är oroliga för dimmer är nog inga problem. Det håller dom på att lösa, avslutar Sören med att säga bestämt

                                                                                                                                                                                            
Frida Grönlund
TV-Produktion

Kommentarer
Postat av: Harkman

Bra frida. Jag håller tummarna för att denna lampa ska ta över, eller nått liknande. Kul också att det iaf va två i eran grupp som fick upp något den gågna veckan.

2008-12-22 @ 21:01:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0