Ska du handla en levande julgran?

Du är inte ensam om att vilja ha en levande julgran i år!

Försäljningen av julgranar har precis börjat och efterfrågan på att köpa levande julgranar har ökat så pass mycket inför i år att priset har höjts upp med en hundra lapp.
- Levande granar är på gång igen. Efterfrågan ökar för varje år, säger Per Setterqvist chef på Coop Forum i Piteå.
Förra året sålde hans butik 300 granar och i år är minst lika många beställda.
Granarna transporteras från Danmark på grund av att det finns för få julgransodlingar i Sverige.
Fler julgrans odlare vill jag se! Så slipper vi transporterna från danmark där det årligen transporteras 200 000 granar.

Hos Coop Forum i Piteå kostar granarna 300 kronor mot 250 kronor i fjol.
- På grund av stor efterfråga har våra omkostnader stigit med 55 kronor plus moms per gran. Så vi har höjt priset men våra vinstmarginaler blir ändå lite lägre än ifjol, säger Setterqvist.
 
Julgranens historik
Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. När julgranen först dök upp i Sverige var den bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar, men med tiden kom den tyska nymodigheten att dominera. Den första rapporterade svenska julgranen är från 1741, men det dröjde innan seden spred sig utanför godsen och herrgårdarna.

Först kring 1900 hade den trängt bort de äldre mer bondska trädprydnaderna även ute i stugorna. Äldre tiders julgranar var oftast små och kunde vara placerade i en kruka eller på ett bord. De första svenska granarna var i allmänhet dekorerade med levande ljus och godsaker som frukt och konfekt. Man hängde vanligtvis äpplen i granen för att tynga ner de grenar som ljusen satt på så att de skulle sitta rakare. Det blev dock allt vanligare att familjerna började tillverka sina egna prydnader i papper och halm.

Från åren kring 1880 fanns det färdiga julgransprydnader att köpa i de större svenska städerna. De finaste var importerade från Tyskland.Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är dock mycket gammal och tjänade till att skydda hemmet mot alla sorters onda makter och väsen. Det förekom långt tillbaka att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren.
 
Jag frågade folk i Piteå om dom använder plast eller levande gran. 
26% svarade att dom använder plastgran.
 

Emelie Andersson
Radioproduktion




Kommentarer
Postat av: Patrik

Intressant med historian bakom detta märkliga fenomen att släpa in träd i lgh.... Som jag ändå gillar.



/p

2008-12-02 @ 18:49:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0