En saknad sida

Var håller Liza Marklund hus?  Nu börjar medierna uppmärksamma Monica Antonssons bok, ”Mia - sanningen om Gömda” och Marklund har ännu inte uttalat sig om hur hon ställer sig till de nya uppgifterna. Hur länge ska hon undvika media.

 

I en krönika den 30:e november i Expressen skriver Liza Marklund om sitt möte med Salman Rushdie som fått leva med dödshot på grund av sin bok ”Satansverserna.” Hon skriver om att folk tror att det är lätt att leva gömd, att Rushdie fått höra att han gjort det med vilja. På olika diskussionsforum på Internet och bloggar skrivs det fortfarande mycket om Mia och hurvida böckerna är sanna eller inte. Mia Eriksson, kvinnan som tvingades rymma tillsammans med sin familj från Sverige för att överleva.

Jag är inte den enda som kopplat krönikan som Marklunds åsikt om det som pågår. Speciellt med tanke på att hon skriver att hon inte förstår att det finns människor som tror att folk väljer att leva gömd för att bli känd.


 

De senaste veckorna har flera tidningar publicerat artiklar angående sanningen om Gömda, bland annat Piteåtidningen. Ingen har fått Marklund att uttala sig, hon ger inga intervjuer. Hennes talesman Niclas Lövqvist säger att de inte kan uttala sig på grund av det är straffbart enligt grundlagen att avslöja uppgifter som kan röja identiteten på en anonym källa. Han säger också att det handlar om en infekterad vårdnadstvist, vem som kan kalla sig mamma till den son Eriksson lämnade kvar när hon flydde landet..

 

Radioprogrammet Medierna i P1 hade på lördagen ett reportage om Antonssons bok. Där intervjuas de som finns med i den nya boken, de som inte fått sin röst hörd. De som drabbats av Mias lögner, om det nu går att bevisa att det är lögner. Antonsson är också intervjuad och ger sin syn på saken.

 

 

Jag ställde mig frågan för några veckor sedan vad detta skulle ha för påverkar för misshandlade kvinnor och arbetet mot mäns våld. Men jag glömde att ta upp frågan om vad det skulle betyda för journalister om Liza Marklunds genombrottsbok, som säger sig bygga på verkliga händelser, är ihopfabulerad.

Vad får det för påverkan på en yrkeskår som ska komma med sanning, om en av Sveriges mest uppskattade slagit igenom med en lögn?


Sandra Bryntesson

Journalistik


Kommentarer
Postat av: Urban

2008-12-10 @ 13:39:08
Postat av: patrik

Det är en viktig fråga kring vad som händer med trovärdigheten för alla journalister som du tar upp. Det stormar ju rejält kring Liza Marklund, först var det en aggresiv kvinnofientlig och trakasserande förläggare och nu detta. Såklart påverkar det förtroendet för fler än bara Liza arklund men frågan är hur mkt?



/p

2008-12-15 @ 22:40:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0