Trehundra meter = 50 miljoner

Är det värt att lägga ut 50 miljoner kronor för att flytta ett bibliotek ca 300 meter för att öka de spontana besöken?

Britha Fäldt (v) har lämnat in en motion som togs upp den 17 november på kommunfullmäktige. Hon yrkade på att Biblioteket flyttas till centrum och att en flytt av biblioteket ingår i det planeringsarbetet som pågår runt exploateringen av kvarteret Löjan.

"Piteå är en ekänd kulturstad som är mest känd för sitt musik- och evenemangsutbud. Däremot kan man med fog hävda att antalet musikarenor är mer än väl tillgodosedda. I det fortsatta arbetet för en framsynt satsning för hållbar utveckling och tillväxt så krävs en breddning av kulturutbudet. Biblioteken är viktiga, inte bara som en del i folkutbildningen utan också som en kulturell mötesplats och smältdegel för olika åldersgrupper och kulturella genrer, exempelvis en konsthall."

Kommunalrådet Peter Roslund (s) sa under mötet:

”Jag kan i och för sig hålla med om att biblioteket inte ligger inom den kommersiella kärnan av Piteå. Det är också säkert korrekt, att spontanbesök skulle öka med ett bibliotek i den kommersiella kärnan. Jag är dock tveksam över vilket egenvärde spontanbesök har jämfört med målmedvetna besök som idag är vanligast.”

Jag förstår inte hur det kan vara väsentligt att lägga 50 miljoner kronor på att flytta ett bibliotek 300 meter. Jag håller med Roslund på den punkten. Även om det skulle öka de spontana besöken så finns det inget som säger att det skulle göra det bättre. De 50 miljoner kronorna skulle göra mer nytta i både vård och omsorgen.

Maria Stolts, kostchef Piteå kommun, berättar att de har svårt att få ihop budgeten till skolmaten för 2009.

Jag kan inte låta bli att undra om det finns pengar till att diskutera en eventuell flytt av biblioteket, så borde det finnas pengar att skjuta till skolmaten.

Nu är politiken inte så lätt, att ta från det ena och ta till det andra istället. Politik är väldigt invecklat och ibland tror jag inte ens att politikerna själva vet vad de håller på med. Speciellt när det kommer till pengar är allt väldigt invecklat.

Kommunfullmäktige beslutar att avslå motionen.


Sandra Bryntesson
Journalistik

Kommentarer
Postat av: Ulrika

Att fullmäktige avslog motionen (det är för övrigt inte första gången frågan är uppe) visar ju att man prioriterar annat.

Det här är en fråga som många bryr sig om och har synpunkter på=hett kommunalt ärende.

Roligt att du har bestämda åsikter och framför dem.

ul

2008-12-15 @ 22:45:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0