Pengar är stoppklossen för trygghetsbostäder i Piteå.

I början av år 2008 yrkade Kristdemokraterna i en motion att minst ett trygghetsboende skulle planeras och byggas i Piteå kommun senast i slutet av 2009. Ett utdrag ur motionen var enligt följande: "Det råder ett glapp i vårt samhälle mellan det vanliga boendet och det särskilda boendet. Många äldre känner sig inte trygga hemma, samtidigt som de anses för friska för att få komma till ett särskilt boende".  


I maj 2008 kom ännu en motion som berörde samma ärende ifrån Folkpartiet. De föreslog att kommunfullmäktige skulle besluta att ta initiativ till att det byggs Trygghetsboende för att möta behoven bland de äldre i kommunen. Kommunfullmäktiges ordförande beslutade i maj månad att de båda motionerna skulle remitteras till kommunstyrelsen för vidare beredning.


Seniorbostäder, Trygghetsbostäder och Vård & Omsorgsboende.
Äldreboendedelegationen föreslog följande definitioner för de boende alternativ som föreslogs: Seniorbostäder, Trygghetsbostäder och Vård och Omsorgsboende.  Dessa tre typer av boenden kan på varsitt sätt plocka upp de äldres behov utifrån exempelvis vilken fysik form personen i fråga har. Piteå kommun var i grunden mycket positiv till att det skulle skapa fler valmöjligheter för de äldre personerna i kommunen.


Trots den positiva responsen som kommit ifrån kommunen så fattas det pengar för projektet inför år 2009. Socialnämnden äskade medel för att kunna bygga ett nytt äldreboende i centrala delarna av staden, exempelvis att omvandla Källbogården som i dagens läge är ett omsorgsboende till ett trygghetsboende istället. Kommunstyrelsen föreslog vid kommunfullmäktiges sammanträde 27 oktober 2008 att avslå motionen från kristdemokraterna angående planeringen av ett trygghetsboende i kommunen samt att anse motionen ifrån Folkpartiet besvarad. Framtiden får utvisa om trygghetsboenden framöver kommer att föreverkligas och är i sådant fall en fråga som kommer att lyftas fram i kommande budgetförslag.




 





Malin Niklasson
Radioproduktion

Kommentarer
Postat av: Ulrika

Äldre och deras behov är något som det skrivs för lite om i svenska medier. Det har flera undersökningar visat. Därför är det ett viktigt område att ta upp. Och ofta intressant!

Det hade varit bra om du också nämnt hur ett trygghetsboende funkar, och vad Äldredelegationen är.

ul

2008-12-15 @ 22:40:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0