Den befriande människan

Humanismen sätter människan och människovärdet i centrum. Grundtanken för humanismen är kritiskt tänkande och att det finns ingen anledning att tro på religiösa dogmer. Förbundet Humanisterna vill främja humanismens livssyn som idé- och värdegrund för samhälle, kultur och etik.

  

Humanisterna grundades år 1979 och har sedan dess verkat för att sprida humanismens budskap. I Sverige arbetar förbundet med att informera om humanismen som en livsåskådning och debattera och granska exempelvis rasistiska ideologier och religiösa läror och de konsekvenser dessa får för individer och samhället.

Den befriande människan är humaniströrelsens internationella symbol. Symbolens innebörd är att humanismen vill befria människor från religiösa föreställningar som ger människan både skuld och skam.

Istället för religiösa påbud och läror vill humanismen främja en etik byggd på medmänsklighet och tolerans såsom den bland annat uttrycks i FN-deklarationen om de mänskliga rättigheterna och i Barnkonventionen.


Avskaffa kyrkans ansvar

Humanisterna vill avskaffa kyrkans huvudansvar för begravningsväsendet. Alla människor ska ha rätt och möjlighet till icke-religiösa ceremonier både i livets början och i livets slut.

För den som väljer en icke-religiös begravning är friheten mycket stor eftersom det saknas traditioner. En begravning kan utformas precis så enkel eller så högtidlig som man önskar

Humanisterna hjälper till med att planera och genomföra begravningen efter önskemål från den avlidne.

  

Jourhavande humanist

Sedan hösten 2006 har en projektgrupp inom Humanisterna, arbetat utifrån en idé om att kunna erbjuda sekulära medmänskliga samtal till människor som är i behov av att få diskutera existentiella och etiska frågor. Förbundets förhoppning är kunna erbjuda en ideell verksamhet där människor kan vända sig till antingen via telefon eller e-post.

Som jourhavande humanist ska man minst en gång i månaden vara tillgänglig för inkommande samtal. Tanken med projektet är att fungera som ett bollplank för människor där Humanisternas idéer och principer ska stå i centrum.










Evelina Lestander,
Journalistik


Kommentarer
Postat av: Rebecca

Hoppas du får en underbar dag! :)

2008-12-10 @ 14:42:10
URL: http://rebeccaasv.blogg.se/
Postat av: Ulrika

Borgerliga begravningar går redan att få i Sverige i dag. Och ingen behöver döpa sina barn eller gifta sig i kyrkan om de inte vill. Formuleringen är kanske lite otydlig bara?

Hade varit intressant med en intervju med någon som är engagerad i denna organisation.

ul

2008-12-15 @ 22:53:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0